Προκλητικό «Καπέλωμα» του Δ.Σ. Βεροίας από το τοπικό συμβούλιο Καστανιάς

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ «ΚΑΠΕΛΩΜΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ Ο κ. ΝΙΣΥΡΙΟΣ  


Την 20-12-2010 για ακόμη μία φορά επιχειρήθηκε με αίτηση του Μητροπολίτη Βέροιας να ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, εκπρόσωπος του Δήμου στο Ίδρυμα Π. Σουμελά, παρά το γεγονός ότι μόλις προ 3,5 μηνών (31-8-2010) το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα τις παράνομες μεθοδεύσεις του Ιδρύματος Σουμελά και την παράνομη όρκιση του κ. Πετρίδη από το Μητροπολίτη Βέροιας, ως εκπροσώπου του Δήμου Βέροιας προτού καν τον ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας την αγανάκτηση όλων των Δημοτικών Συμβούλων, θέμα το οποίο κυριάρχησε και σε όλα τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων.

            Με την υπ’ αριθμόν 08/17-12-2010 απόφαση του, το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς πρότεινε και πάλι ως αναπληρωματικό μέλος το νυν πρόεδρο κ. Ποταμόπουλο, ενώ ως τακτικό μέλος τον κ. Νισύριο, Δικηγόρο Θες/νίκης, ο οποίος όμως αποκαλύφθηκε κατά τη διαδικασία ότι δεν είναι καν δημότης Βέροιας, αλλά και ότι έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν το Ίδρυμα Σουμελά σε νομική του υπόθεση. H ατμόσφαιρα αμέσως δυναμιτίστηκε και η πρόταση για αναβολή  προκειμένου να συζητηθεί συνολικά και διεξοδικά το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση –ακόμα και ως μοναδικό-  υπερψηφίστηκε.

            Παρά όμως την εκ νέου άρνηση -για δεύτερη φορά- του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στις 20-12-2010, να ορίσει εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Π. Σουμελά, τέσσερις μόλις μέρες αργότερα, ήτοι στις 24-12-2010, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς κ. Ποταμόπουλος προσκάλεσε εγγράφως τα άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου στις 28-12-2010 σε τακτική δήθεν συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα τον ορισμό του εκπροσώπου του Δήμου Βέροιας στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, ισχυριζόμενος στην εισήγησή του ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα εκ του κανονισμού 215/2010, όχι να προτείνει, αλλά να ορίσει το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς εκπρόσωπο για λογαριασμό του Δήμου Βέροιας, χωρίς να απαιτείται και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ισχυριζόμενος δηλαδή ότι η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου έχει χαρακτήρα δεσμευτικό και όχι εισηγητικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η κείμενη Νομοθεσία ορίζει (Κώδικας περί Δήμων και Κοινοτήτων).

Παρά το γεγονός ότι μειοψήφισε ο σύμβουλος Νικόλαος Θεοδωρίδης με το επιχείρημα ότι όλες οι αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικές προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει εκ νόμου την αρμοδιότητα και εξουσία να αποφασίζει, πλειοψήφισε η πρόταση του προαναφερόμενου πρόεδρου με 2 ψήφους υπέρ και μία κατά και αποφασίστηκε να ορισθεί πλέον ως εκπρόσωπος του Δήμου Βέροιας ο ως άνω Ιωάννης Νισύριος με αναπληρωματικό τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς Παναγιώτη Ποταμόπουλο.

 

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ  –ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…

           

            28 Δεκεμβρίου 2010 πάρθηκε παρανόμως από το Τ.Σ. Καστανιάς η ανωτέρω απόφαση ορισμού πλέον του κ. Νισύριου ως εκπροσώπου του Δήμου Βέροιας, με αναπληρωτή τον πρόεδρο της Καστανιάς κ. Ποταμόπουλο.

            28 Δεκεμβρίου 2010 απεστάλη η απόφαση αυτή στο Δήμο Βέροιας και στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.

            28 Δεκεμβρίου 2010 η ίδια η Δήμαρχος Βέροιας κα Χ. Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, έσπευσε και κοινοποίησε την ανωτέρω απόφαση στο Μητροπολίτη Βέροιας (α.π. 208/28-12-10) σε απάντηση της από 9 Δεκεμβρίου 2010 αίτησής του, σαν να μην υπήρξε ποτέ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για το θέμα αυτό, αποδεχόμενη το «καπέλωμα» του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και της ίδιας της Δημάρχου από το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς, αλλά και την κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων.

            Φυσικά για την ανωτέρω απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς και το έγγραφο αυτό της Δημάρχου, δεν ενημερώθηκαν μέχρι σήμερα ούτε οι δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και τα Ποντιακά Σωματεία, ούτε φυσικά ζητήθηκε νομική γνωμοδότηση για την εγκυρότητα της ή μη.  

Ενημερώθηκε όμως ο Μητροπολίτης –και μάλιστα αυθημερόν- και αυτό προφανώς αρκεί! 

Στο ίδιο μήκος …μεθοδεύσεων, έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι διενεργείται κινητοποίηση προς τα Σωματεία –και πάλι ΜΟΝΟ- της ΠΟΠΣ προκειμένου να συμμετάσχουν στη …γνωστή διαδικασία εκλογής δύο (2) αντιπροσώπων από τη Γενική Συνέλευση του Κοινού των Ποντίων που πρόκειται να λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα την 5 Φεβρουαρίου 2011. Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Βέροιας θα συγκροτήσει Διοικητικό Συμβούλιο, όπου θα προεδρεύει, αφού πρώτα ορκίσει τα μέλη του νέου Δ.Σ., (μαζί με τον κ. Νισύριο) τα οποία θα ορίσει και πάλι,  όχι η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εκ του Νόμου έχει την εποπτεία του Ιδρύματος, αλλά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.     

            Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, θέτοντας τέρμα στην ανοχή, την καταπάτηση του Νόμου και την προσβολή των δημοκρατικών αισθημάτων των Ποντίων κατέθεσε εμπρόθεσμα την 7-1-2011, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης των υπ’ αριθμ. 47/1973 και 215/2010 Κανονιστικών Διατάξεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της υπ’ αριθμόν 9/2010 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς και κάθε απόφασης της διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ  ή του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που εκδόθηκε ή πρόκειται να εκδοθεί μέχρι εκδικάσεως της, δυνάμει του  υπ’ αριθμόν 215/2010 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αυτούσιο το κείμενο της ανωτέρω αίτησης έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας www.elverias.gr.

Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτησης αναστολής των ανωτέρω κανονιστικών διατάξεων και αποφάσεων με ταυτόχρονο αίτημα προσωρινής διαταγής για τη μη εφαρμογή τους, επί της οποίας αναμένεται απόφαση εντός 2 - 3 μηνών.

Εκτός και αν σύντομα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την Υπουργό κα Διαμαντοπούλου στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των παγίων αιτημάτων μας, λύση την οποία από καιρό επιδιώκουμε και που πιστεύουμε ότι επιτέλους θα δώσει τέλος στην πόλωση και την αντιπαλότητα, συμπαρατάσσοντας όλα τα Ποντιακά Σωματεία υπό τη σκέπη της μάνας των Ποντίων, της Παναγίας Σουμελά.

 

Βέροια 12 Ιανουαρίου 2011

Με τιμή,

Για το  Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


    Λάζαρος Κουμπουλίδης                     Χαράλαμπος Καπουρτίδης