02-09-2008 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Θεσσαλονίκη, 02-09-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 29, 30 και 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, στις κατασκηνώσεις «Αγίας Μαρίνας» Περάμου (περιοχή Αμμολόφων) του Δήμου Ελευθερών η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Αυγούστου στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας. Τους προσκεκλημένους προσφώνησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής ιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Παρχαρίδης και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Βουλευτής κ. Γιώργος Καλατζής, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Καβάλας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Νομάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Καλιοντζής, ο Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Νένος, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Κωστής Σιμιτσής, ο Δήμαρχος Ελευθερούπολης και πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Γιάννης Φιλόσογλου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας κ. Παύλος Γεωργιάδης, η εκπρόσωπος του δημάρχου Χρυσούπολης κ. Σάββα Μιχαηλίδη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Σεμιζόγλου – Δομινάρη Τασούλα, o Αντινομάρχης κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης, η Νομαρχιακή σύμβουλος κα. Άννα Ζήκου, ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Παπακοσμάς Κώστας, ο Νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Δημήτριος Παπουτσής και ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Ταξίαρχος κ. Δημοσθένης Κοκμοτός,

Μετά την κήρυξη των εργασιών, ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια που είχαν δοθεί στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. που έγινε πέρυσι στην Αθήνα και το βράδυ παρατέθηκε δείπνο στο Πάρκο Φαλήρου όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να χορέψουν και να τραγουδήσουν με τη συνοδεία καλλιτεχνών της περιοχής. Το ίδιο βράδυ οι νέοι τίμησαν τους μουσικούς (οργανοπαίχτες και τραγουδιστές) του Ν.Καβάλας πρώτης και δεύτερης γενιάς για την προσφορά τους στη διάσωση και διάδοση της ποντιακής μουσικής παράδοσης.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας συνεχίσθηκαν με τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων ακόμη και μη Πόντιων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κ. Χαράλαμπος Κωτίδης ανέφερε πως λέγοντας ποντιακή νεολαία εννοούμε τους νέους ποντιακής καταγωγής τους οποίους μπορούμε να χωρίσουμε σε 4 μεγάλες ομάδες:

- απόγονοι προσφύγων, απόγονος του οποίου οι συγγενείς υπέστησαν γενοκτονία, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,

- απόγονοι οικονομικών μεταναστών που προσπαθούν να διασώσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική τους ταυτότητα,

- απόγονοι προσφύγων που έζησαν την προσφυγιά τρεις και τέσσερις φορές στον προηγούμενο αιώνα για το λόγο ότι ήταν Έλληνες, ο οποίοι σήμερα κινούνται μεταξύ κοινωνικού περιθωρίου, πλήρους αφομοίωσης και αυτοσυνειδησίας,

- οι νέοι που συνεχίζουν να ζουν στον ιστορικό Πόντο να μιλούν ποντιακά, να διασκεδάζουν ποντιακά, να τρώνε ποντιακά.

Και οι τέσσερις αυτές ομάδες νέων πάλλονται στην ιδιοσυχνότητα της κοινής ιστορικής μνήμης, του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής λύρας. σήμερα συντελείται μια πολιτιστική αναγέννηση μεταξύ των νέων, δημιουργείται ένα πολιτιστικό κίνημα με πολιτικές διεκδικήσεις με κυρίαρχες τις παρακάτω:

- την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και την καταδίκη του Κεμαλισμού.

- τον απεγκλωβισμό της Παναγίας Σουμελάς από τον σφικτό εναγκαλισμό της οικογενειοκρατίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη διοίκηση της.

- τη βοήθεια στους νεοπρόσφυγες αδερφούς μας ώστε να λύσουν τα ποικίλα προβλήματα που τους αφορούν παράλληλα με την διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Οι θεματικές ενότητες περιελάμβαναν ομιλίες από τον Θεοδόση Κυριακίδη υποψήφιο διδάκτορα νεότερης ιστορίας με θέμα "Οι Ποντιακές σπουδές στον 21ο αιώνα" και από την Στυλιανή Λέτσιου υποψήφια διδάκτορα του πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα "Η Ρωσοφωνία στους Έλληνες παλιννοστούντες τρίτης γενιάς". Ανάμεσα στις ομιλίες δόθηκε ευκαιρία σε πολλούς νέους να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να κάνουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και ξεναγήθηκαν στους χώρους του. Το βράδυ στο «Διογένειο» αμφιθέατρο του Ελαιοχωρίου παρακολούθησαν την Ποντιακή θεατρική παράσταση "Μια μέρα στον Πόντο" και η βραδιά έκλεισε με δείπνο και ποντιακό γλέντι με τη συμμετοχή μουσικών που έλαβαν μέρος στη συνάντηση. Την Κυριακή το πρωί οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης έκλεισε με συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την ποντιακή νεολαία διατυπώνοντας πολλοί νεολαίοι σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς και αμέσως μετά βγήκαν τα συμπεράσματα της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης με την έκδοση ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.

Καβάλα 31 Αυγούστου 2008

• Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική ηθική δικαίωση.

• Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των ποντίων.

• Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Γεωργίας (Αμπχαζία, Τσάλκα, Τιφλίδα κ.α.), να τηρηθούν οι συνθήκες ασφαλείας, να επιστραφούν οι καταπατημένες περιούσιες τους και να αποζημιωθούν πλήρως οι ζημιωθέντες.

• Διεκδικούμε την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για την κτήση της ιθαγένειας στην Ελλάδα από Έλληνες ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εγκαταστάθηκαν στην χώρα και μετά τις 2 Μαΐου του 2001 και να παύσουν οι άδικες απελάσεις τους.

• Ζητούμε τη συνέχιση της χορήγησης στεγαστικών δανείων σε Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την άμεση αποπληρωμή της οφειλόμενης κρατικής αρωγής στους δικαιούχους.

• Ζητούμε την ίδρυση Κέντρου Σπουδών με κεντρική Βιβλιοθήκη και Αρχειακή Συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα, που αφορούν στην Ιστορία, στον Πολιτισμό και στη Λαογραφία του Πόντου.

• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.

• Αποδεικνύουμε με την ενεργή συμμετοχή μας στη 4η Πανελλήνια Συνάντηση της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος πως οι νέοι ευαισθητοποιούνται απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γίνονται ενεργοί πομποί πολιτικής σκέψης.