21-8-2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΕΤΙΑ)

Θεσσαλονίκη,21-8-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 15 Αυγούστου του 1993 η Ελλάδα απέστειλε ένα πλοίο για να παραλάβει από το εμπόλεμο Σοχούμι της Αμπχαζίας τους εγκλωβισμένους Έλληνες. Εκείνη της εποχή ο Καύκασος συγκλονιζόταν από αλλεπάλληλες συγκρούσεις διαφόρων εθνών που επιχειρούσαν να ορίσουν το χώρο επιρροής τους στο μετασοβιετικό κόσμο.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου του 1993 το πλοίο Viscountess της εταιρείας Μarlines έφτασε στο λιμάνι του Σοχούμι. Οι πρόσφυγες περίμεναν ήδη στην προβλήτα. Συνολικά στην Ελλάδα από την διαλυμένη Σοβιετική Ένωση έχουν φτάσει μέχρι σήμερα 200.000 ομοεθνείς μας.

Εκείνη η επιχείρηση του ’93 ανέδειξε το γεγονός της ύπαρξης πολυάριθμων ελληνικών κοινοτήτων στις ζώνες πολέμου του Καυκάσου, καθώς και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους νέους Έλληνες πρόσφυγες.

Δυστυχώς 15 χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε στα εθνικά και ανθρωπιστικά της καθήκοντα. Δεν έλαβε γενναίες αποφάσεις για την ανακούφιση και την αποκατάσταση των νέων Ελλήνων προσφύγων.

Σήμερα ο Καύκασος ανεφλέγη και πάλι.

Ζητάμε άμεσα από τον Πρωθυπουργό να δώσει εντολή, ώστε η προστασία και η μέριμνα για τους ομογενείς να αποτελεί πρώτιστο στόχο των διπλωματικών μας υπηρεσιών στις εμπλεκόμενες χώρες.

Ζητάμε επίσης να αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα των «παλιννοστούντων» ώστε να ενεργοποιηθούν και πάλι τα προγράμματα αποκατάστασης τα οποία αδικαιολόγητα έχουν διακοπεί.