29-5-2008  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 19ΗΣ ΜΑΙΟΥ 2008

Θεσσαλονίκη, 29-5-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με έκτακτη ανακοίνωσή του της 26ης Μαϊου 2008 διαμαρτύρεται προς την ελληνική κυβέρνηση για την καθιέρωση της 19ης Μαϊου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θεωρεί ότι η σχετική απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου 1994 του Ελληνικού Κοινοβουλίου στρέφεται «κατά του Ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ» και χαρακτηρίζει τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και το αίτημα των ποντιακών οργανώσεων για αναγνώριση της γενοκτονίας, ως «ρωγμή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αποδοκιμάζει την συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στις εκδηλώσεις της 19ης Μαϊου για την επέτειο της «δήθεν γενοκτονίας», ενέργεια που εκτιμά ότι κλονίζει το κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού και «πλήττει άμεσα την προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης και σύσφιξης των σχέσεων δύο λαών».

Την ίδια μέρα 26-5-2008, η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι το πλοίο «ΑΡΓΩ», που αποτελεί πιστή ανακατασκευή της θρυλικής «ΑΡΓΩ» και πρόκειται να επαναλάβει το μυθικό ταξίδι των Αργοναυτών από την αρχαία Ιωλκό του Βόλου μέχρι τα παράλια της αρχαίας Κολχίδας, δεν θα επιτραπεί να προσεγγίσει τα τουρκικά λιμάνια του Πόντου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η αναπαράσταση του περίπλου της μυθικής «ΑΡΓΩ» προκαλεί ανησυχία στις τουρκικές αρχές για επανεμφάνιση των παλαιών ελληνικών σχεδίων για την αυτονομία του Πόντου και για το λόγο αυτό θα απαγορευθεί η διέλευσή του από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και ο ελλιμενισμός του στα τουρκικά λιμάνια του ιστορικού Πόντου .

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που συσπειρώνει και εκπροσωπεί 355 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία διάσπαρτα σε όλο τον ελλαδικό χώρο και τα τελευταία 6 χρόνια έχει την ευθύνη διοργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων της 19ης Μαϊου και προωθεί αγωνιστικά και συστηματικά σε στενή συνεργασία με τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό το αίτημα για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, απαντά ότι καμιά σκοπιμότητα δεν μπορεί να διαγράψει ιστορικά γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί μέσα από τα αρχεία των διπλωματικών υπηρεσιών και κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να δημοσιοποιούμε αυτή την αλήθεια, να τιμούμε την μνήμη των 353.000 προγόνων μας θυμάτων της γενοκτονίας και να διεκδικούμε μαχητικά την διεθνή αναγνώρισή της.

Η Τουρκία δυστυχώς επιμένει ακόμη να αρνείται να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν, τώρα δε δείχνει να ανησυχεί ακόμη και με τους θρύλους του Φρίξου και της Έλλης και την εκστρατεία των Αργοναυτών.

Ο ποντιακός ελληνισμός με τα 353.000 καταμετρημένα θύματα της γενοκτονίας, εις πείσμα των ποικίλων αντιδράσεων και σκοπιμοτήτων δεν θα πάψει να υπενθυμίζει στους θύτες το έγκλημά τους και να αξιώνει την αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα