6-12-2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Θεσσαλονίκη,6-12-2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγητής Γεώργιος Παρχαρίδης παρουσίασε στον Υπουργό τα μέλη του Δ.Σ. και τον ενημέρωσε για τους σκοπούς της Π.Ο.Ε και τις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. . Ειδικότερα αναφέρθηκε στο παμποντιακό αίτημα της προώθησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, στην ανάγκη να ενταχθεί στα διδακτικά εγχειρίδια η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου και συντήρησης, διάσωσης και προβολής των μνημείων του ποντιακού ελληνισμού που είναι διάσπαρτα στον ιστορικό Πόντο. Αναφέρθηκε στα προβλήματα των νεοπροσφύγων ελληνοποντίων και ιδιαίτερα στην ανάγκη κατάργησης της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας που ισχύει για την αναγνώριση και απονομή ιθαγένειας και κατάργησης των απελάσεων, που πολλές φορές υλοποιούνται χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους ομογενείς μας να υπερασπιστούν την ελληνικότητά τους. Τέλος αναφέρθηκε στο νομικό και διοικητικό καθεστώς που διέπει το Ιερό ίδρυμα Παναγία Σουμελά και στην δρομολογηθείσα ήδη αλλαγή του.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για την επίσκεψή τους, δήλωσε ότι συμπαρίσταται στο έργο της Π.Ο.Ε και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τα γραφεία της ομοσπονδίας κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Εν σχέσει προς την πραγματοποιούμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στην Δυτική Θράκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε) θεωρεί ευπρόσδεκτη την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας. Επισημαίνει όμως ότι θα έπρεπε να αναλογισθεί, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν κατάκτηση για όλους τους ανθρώπους και βεβαίως δεν επιτρέπεται να εξαιρούνται οι ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι του Ιστορικού Πόντου.