ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗ

Σάββατο 19 Μαΐου 2007- Πλατεία Αγ. Σοφίας

Προσφώνηση Προέδρου Π.Ο.Ε., Γιώργου Παρχαρίδη

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η 19η Μαΐου είναι η αποφράδα ημέρα του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η ημέρα που ο Κεμάλ το 1919 αποβιβάζεται στην Σαμψούντα, δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή και αντί να προστατεύσει τους Έλληνες κατοίκους από την δολοφονική μανία των Τσετών, συμμάχησε μ’ αυτούς και τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους», έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλον τον Πόντο που είχε ήδη αρχίσει το έτος 1915 με θύματα 353.000 Ελληνοποντίους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, όπως ομόφωνα από το έτος 1994 όρισε η Βουλή των Ελλήνων, εκπληρώνει ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό χρέος. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα χρέος βαρύ και διογκωμένο δυστυχώς από την μακροχρόνια παραμέλησή του.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου επί εβδομήντα πέντε χρόνια δεν αποσιωπήθηκε απλώς αλλά στο όνομα της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης απωθήθηκε σκόπιμα εκτός μνήμης με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις.

Είναι βεβαίως επιθυμητή η φιλία και συνεργασία μεταξύ των λαών, δεν πρέπει όμως αυτή να επιδιώκεται στην κυριολεξία πάση θυσία και η προσπάθεια οικοδόμησής της να φτάνει μέχρι και τον στραγγαλισμό της συλλογικής και εθνικής μνήμης.

Εμείς, προσεκτικοί αναγνώστες της Ιστορίας και ανήσυχοι παρατηρητές των γεγονότων, αδέσμευτοι από την δεοντολογία που επιβάλλουν οι κανόνες της διπλωματίας, διακηρύσσουμε ότι η φιλία αυτή με τους γείτονες δεν θα είναι ποτέ ειλικρινής και επωφελής, όσο εκείνοι θα εξακολουθούν επίμονα να αρνούνται το παρελθόν τους κι εμείς θα υποκρινόμαστε ότι το αγνοούμε.

Ως οι άμεσοι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να προσποιούμαστε ότι αγνοούμε την ιστορία μας.

Θεωρούμε ιερό χρέος μας όχι μόνο να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας, αλλά και να διεκδικούμε αγωνιστικά την διεθνή αναγνώρισή της μέχρι την τελική δικαίωση. Αυτό μας ζητούν επίμονα οι 353.000 τρομαγμένες ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων μας. Το χρωστούμε όμως και στην μαρτυρική και τραγική πρώτη γενιά των Ποντίων, πατεράδων και παππούδων μας, πάνω στους υπεράνθρωπους σκληρούς αγώνες, τις στερήσεις και τις θυσίες των οποίων εμείς της δεύτερης και τρίτης γενιάς θεμελιώσαμε και οικοδομήσαμε την ζωή μας.

Πρέπει όμως να εξάρουμε την πρωτοβουλία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, που με συστηματική και μεθοδική προσπάθεια πέτυχαν να περιληφθεί στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σαφής αναφορά στην γενοκτονία των Ποντίων και να υπερψηφιστεί στη συνέχεια στις 27 Σεπτεμβρίου 2006 στο Στρασβούργο στην Ολομέλεια. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την διεθνή αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας και αισθανόμαστε σήμερα την ανάγκη να εκφράσουμε την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή μας προς τους παρισταμένους Ευρωβουλευτές μας Αντώνη Τρακατέλλη, Γεώργιο Δημητρακόπουλο και Σταύρο Λαμπρινίδη και μέσω αυτών προς όλους όσοι συνέβαλαν στην ευνοϊκή αυτή εξέλιξη.

Ζητούμε:

Από την Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει την Ποντιακή Γενοκτονία στα θέματα συζητήσεων με την τουρκική κυβέρνηση.

Από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος οργανωμένος Ποντιακός Ελληνισμός, αμάχητο τεκμήριο και ζωντανό κομμάτι της οικουμενικότητας του Ελληνισμού, θα αγωνισθεί συντονισμένα με κάθε θεμιτό μέσο για την διεθνοποίηση και διεθνή καταδίκη της γενοκτονίας μέχρι την τελική δικαίωση των 353.000 θυμάτων προγόνων μας και θα είναι συνεχώς η δυνατή φωνή τους που ζητά δικαίωση.