Γ.ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡ.ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣΘεσσαλονίκη, 29-4-2013

                                                                                                            Αρ.Πρ.:6005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

         Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ.Γιώργος Παρχαρίδης,  παρέστη σε συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της διασποράς και ενημέρωσε τα μέλη επιτροπής για θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

         Ο κ.Παρχαρίδης αφού αναφέρθηκε στην οργάνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που συσπειρώνει γύρω της 418 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία σε όλο τον Ελλαδικό χώρο ανέλυσε τους στόχους της ομοσπονδίας και του οικουμενικού Ποντιακού  Ελληνισμού .

         Όσον αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είπε ότι 10 πολιτείες των Η.Π.Α , η πολιτεία της Ν.Αυστραλίας  , η Ευρωβουλή και το Κοινοβουλίο της Σουηδίας αναγνώρισαν την Γενοκτονία τωνΕλλήνων του Πόντου. 
 
        Εξέφρασε συγχρόνως την λύπη του όπου εν ονόματι του κακώς εννοούμενου δόγματος της ελληνοτουρκικής φιλίας,  η πολιτεία είναι απούσα από την
διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας .

        Για το θέμα της ιστορίας ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη εισαγωγής της ιστορίας στο βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού,  μερικών σελίδων όπου αναφέρονται η Γενοκτονία και οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου .  Ζήτησε όμως από τους βουλευτές να   βοηθήσουν όσο μπορούν να γραφεί η πλούσια
ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού ευρύτερα σε όλες τις βαθμίδες  της εκπαίδευσης .

        Όσον αφορά την διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου ο κ.Παρχαρίδης ανέφερε την έναρξη της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών ο οποίος συνέγραψε και βιβλίο ποντιακής διαλέκτου για την διδασκαλία αυτή και με την υλική υποστήριξη των δημάρχων των  κατά τόπους πόλεων τους οποίους και ευχαριστώ.

        Στο θέμα των νεοπροσφύγων ζήτησε την κατάργηση του νόμου 4093 του μεσοπρόσθεσμου και κάλεσε τους βουλευτές να βοηθήσουν όσο μπορούν να στηρίξουν τροπολογία για την μη διακοπή των πενιχρών συντάξεων των 300 ευρώ.

        Ως προς τα μνημεία ζήτησε από τους βουλευτές να υπογράψουν ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς για την σχεδιαζόμενη από την Τουρκία μετατροπή της  Αγίας   Σοφίας Τραπεζούντας  σε τζαμί.  

       Όσον αφορά την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας  Σουμελά τόνισε της αδράνεια των  Υπουργών  Παιδείας από το 2003 μέχρι σήμερα,  γιατί νόμιζαν κακώς, ότι συγκρούονται με την εκκλησία. Για να είμαι δίκαιος θα πρέπει να πω ότι η Υπουργός Παιδείας κα. Άννα
Διαμαντοπούλου  ήταν στα πρόθυρα κατάθεσης νομοσχεδίου στην Βουλή για την επίλυση του προβλήματος πλην  όμως δεν  κατάφερε να το κατέθεσει λόγω παρέμβασης από ψηλά . 

       Εμείς δήλωσε ο κ.Παρχαρίδης στηρίζουμε την εκκλησία, τιμούμε και αγαπάμε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά δεν τιμούμε τους Μητροπολίτες Βέροιας και Δράμας,  οι οποίοι στηρίζουν σκληρά για άγνωστο ακόμη λόγο την επί 50 χρόνια (μισό αιώνα) οικογενειοκρατία.

       Τελικά ο κ. Παρχαρίδης για να σταματήσουν αυτές οι αντιπαραθέσεις, παρεξηγήσεις πρότεινε το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά να μετατραπεί  σε Μονή, δηλαδή σε πραγματική ανιστόρηση της Σταυροπηγιακής Μονής όπως ήταν στον Ιστορικό Πόντο κρατώντας βέβαια ως ένα βαθμό τον κοσμικό και λαϊκό του
χαρακτήρα καθότι η Παναγία Σουμελά είναι το ιστορικό, θρησκευτικό και εθνικοπατριωτικό κέντρο του απανταχού Ποντιακού Ελληνισμού .

Γεώργιος Παρχαρίδης Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ, Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος