Επιστολή Π.Ο.Ε. προς τους συλλόγους-μέλη της

Θεσσαλονίκη, 3-12-2012

Αρ.Πρ.:5586

Προς:  Όλα τα σωματεία μέλη της  Π.Ο.Ε.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας,  εύχεται σε εσάς και τις οικογένειές σας ενόψει των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων Υγεία, Προσωπική και Συλλογική Επιτυχία, καλά έργα για τους συλλόγους μας, σε πνεύμα σύμπνοιας ενότητας και δημιουργίας.

 

Το έτος 2012 υπήρξε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για την πατρίδα μας, για τον λαό μας, για το έθνος. Είναι πλέον γνωστό ότι η οικονομική δυσπραγία έχει επηρεάσει όλες τις εκδηλώσεις, τις προσπάθειες και τους αγώνες πολλών οργανώσεων και φορέων που υπηρετούν τον πολιτισμό και την παράδοση.

 

Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα επιβίωσης κάθε σωματείου ξεχωριστά. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Δεν θα ήταν δυνατόν και η ομοσπονδία  μας να μείνει αλώβητη από τον κυκεώνα των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν την χώρα. Είμαστε όμως υπερήφανοι να δηλώνουμε, ότι παρά τις πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες η μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων μας κρατά ψηλά το λάβαρο της μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξιών που μας δίδαξε η πρώτη προσφυγική γενιά: Αλληλεγγύη, αγάπη για τον άνθρωπο, συνοχή, δημιουργία, αίσθηση χρέους και καθήκοντος.

 

Με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης, παρακολουθούμε τις ζωηρές δράσεις των συλλόγων μας και ιδίως της νεολαίας μας.

 

Η παρουσία 20.000 θεατών στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών ήταν συγκλονιστική, διότι πλην των άλλων έδωσε φτερά στους 2.200 χορευτές μας, που μετακινήθηκαν στο λεκανοπέδιο Αττικής με δικά τους έξοδα και με μεγάλο κόπο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ηθική, κοινωνική, πολιτική επανάσταση καθώς δεν λογαριάστηκαν χιλιόμετρα και έξοδα παρά μόνο μέτρησε το ακατάβλητο και ασίγαστο πάθος της ιερής υποχρέωσης των Ποντίων, να δίνουν το παρόν εκεί όπου η Ποντιακή Παράδοση και ιστορία τους καλεί.

 

Τα ίδια συναισθήματα μας κατέλαβαν και στις δύο μεγάλες πανελλαδικές συγκεντρώσεις για την 19η Μαΐου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στην μεν Θεσσαλονίκη, όλοι εμείς τιμήσαμε την Αντιγόνη παρακάμπτοντας τον Κρέοντα. Οι προσπάθειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να ακυρώσει το νόημα και την ουσία της Επετείου Μνήμης με τις αδικαιολόγητες προσφυγές στην δικαιοσύνη εναντίον μας,  έπεσαν στο κενό, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντίων που συναποτελούν την Π.Ο.Ε. προ πολλού έχει καταθέσει «Εξ΄ και μακρά» τις παλαιοκομματικού τύπου κομματικές ταυτότητες. Στην δε Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος δώσαμε το στίγμα μας με την παρουσία ζιπκοφόρων στο άγημα της Προεδρικής φρουράς,  με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

 

Είμαστε υπερήφανοι και  συγκινημένοι διότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ακολουθώντας τα σεπτά βήματα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου «Επήκαμε τεμέτερον το Χατζηλούκ» στο πανέμορφο όρος Μελά στο θρόνο της  Παναγία Σουμελά, όπου έλαβε χώρα εκ νέου η Πατριαρχική  Θεία Λειτουργία. Θα είμαστε εκεί και του χρόνου, πρώτα ο Θεός, για τιμήσουμε την Ιερή  Μνήμη των Προγόνων μας και την Ορθόδοξη πίστη μας.

 

Για τα αδέρφια μας, τους Νεοπρόσφυγες από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., δώσαμε έναν τίμιο και ειλικρινή αγώνα στην Βουλή και καταφέραμε να μειώσουμε κατά 80%  το πρόστιμο στα αυθαίρετα πρώτης κατοικίας.

 

Με ανακοινώσεις μας και δελτία τύπου πήραμε θέση σε κάθε προσπάθεια πολιτικών, αρθρογράφων και άλλων παραγόντων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής να αλλοιώσουν το νόημα της Γενοκτονίας και των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού (π.χ περιπτώσεις Ρεπούση, Μπίστη, Νάσου Θεοδωρίδη, Μπουτάρη κ.ά).

 

Υπερασπιστήκαμε δηλαδή σε ΜΜΕ, πολιτικά φόρα και συνέδρια την ιδέα και την σημασία της ιστορικής παρακαταθήκης του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Αγωνιζόμαστε με συνέπεια για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά. Εξαντλήσαμε κάθε νόμιμο μέσο, ασκήσαμε κάθε πολιτική πίεσης προς την κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος για την εντός δικαίου επίλυση αυτού του χρονίζοντος ζητήματος.

 

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, διότι κανείς επισήμως ή ανεπισήμως, πλην όσων βέβαια διοικούν το ίδρυμα και των προστατών τους, δεν αντέτεινε κάτι ουσιαστικό στις δίκαιες προτάσεις μας. Είμαστε αταλάντευτα στην πλευρά του δικαίου, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης. Για τον σκοπό αυτό σας καλούμε, στο σωματείο, στην πόλη σας , στην κοινότητα και στην γειτονιά, στις δημόσιες παρεμβάσεις, στα  ΜΜΕ, να αναφέρεστε σε αυτό το ζήτημα κατά προτεραιότητα, για να έχει το μήνυμα της Π.Ο.Ε. δύναμη στον τελικό αποδέκτη.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες όπως σας εκθέσαμε και στην αρχή  της επιστολής μας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τα οικονομικά της Π.Ο.Ε. με ευγένεια μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ισχνά, είναι όμως τραγικά.

 

Επειδή η Π.Ο.Ε. δεν αποτελεί έναν απρόσωπο οργανισμό και μηχανισμό αλλά τουναντίον αποτελεί την συνισταμένη της συλλογικής έκφρασης των Ποντίων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η επιβίωση της σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για να είναι σε θέση να υπηρετεί με συνέπεια και κρίση νηφάλια, τα διαχρονικά αιτήματα του Ποντιακού Ελληνισμού έναντι της πολιτείας, χωρίς καμία πολιτική  και οικονομική εξάρτηση όπως μέχρι τώρα με πολύ αγώνα  και κόπο επιτυγχάνει. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ κρίσιμή  σημασίας, η συμμετοχή όλων μας στις εκδηλώσεις ενίσχυσης της Π.Ο.Ε που σχεδιάζει να διοργανώσει η Π.Ο.Ε. και για τις οποίες θα ενημερωθείτε εγκαίρως. Όπως επίσης η τακτοποίηση των συνδρομών όλων των σωματείων μελών, μέσω της οποίας  θα είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία των γραφείων μας και η εξυπηρέτηση των πάγιων λειτουργικών δαπανών μας. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί,  μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε  με πίστη και ενότητα και αγάπη για τον Πόντο.

 

Σας ευχόμαστε όλους ένα υγιές δημιουργικό 2013.

 

Με εκτίμηση

 

           Ο Πρόεδρος Ο Γενικός  Γραμματέας

   Γεώργιος Παρχαρίδης        Γεωργιάδης Γιώργος

Καθηγητής Καρδιολογίας       Δημοσιογράφος