Προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο 

Θεσσαλονίκη, 26-7-2012

Αρ.Πρ.:5270


     Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

    Με αισθήματα έκπληξης και απορίας πληροφορηθήκαμε δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς  περί μετατροπής του Αυτοκρατορικού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικό τέμενος.

     Οι δηλώσεις αυτές λίγες εβδομάδες πριν την τέλεση της τρίτης κατά σειρά Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα,  χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου  κ.κ. Βαρθολομαίου,  εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά περί της σκοπιμότητας τους καθώς μεγάλος αναμένεται και φέτος ο αριθμός των Ορθόδοξων προσκυνητών που θα συρρεύσουν στην Ματσούκα Τραπεζούντας για να μετάσχουν στην Θεία Λειτουργία.

      Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σήμερα είναι ανοιχτή στο κοινό σαν μουσείο και η μόνη ιστορικά συνεπής και αποδεκτή μεταβολή είναι να αποδοθεί στην Θεία Λατρεία ως Ορθόδοξος Ναός.

      Ο Οικουμενικός Ορθόδοξος Ποντιακός Ελληνισμός εκφράζει την αγωνία του για το ενδεχόμενο να εκλείψουν και τα τελευταία σύμβολα που μαρτυρούν την τρισχιλιόχρονη παρουσία του ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο.

      Σας παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να καταστήσετε σαφή τα αισθήματα και την βούληση όλων ημών στον Τούρκο ομόλογό σας.

 

Με εκτίμηση

           Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

     Γεώργιος Παρχαρίδης                                      Γεωργιάδης Γιώργος

  Καθηγητής Καρδιολογίας                                       Δημοσιογράφος