ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 24-5-2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση του της 23.5.2007 διαμαρτύρεται προς την ελληνική κυβέρνηση για την καθιέρωση της 19ης Μαϊου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Θεωρεί ότι η απόφαση της 24.2.1994 του Ελληνικού Κοινοβουλίου «στρέφεται κατά της Τουρκίας και ιδιαίτερα κατά του ιδρυτού της Κεμάλ Ατατούρκ». Χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ως «εκστρατεία εχθρότητας» και το αίτημα των ποντιακών οργανώσεων για αναγνώριση της γενοκτονίας ως «διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, στερούμενο ιστορικής και επιστημονικής βάσης».

Προτρέπει μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση για την «λήψη των απαιτουμένων μέτρων για την παρεμπόδιση των εν λόγω εχθρικών ενεργειών που παρεμποδίζουν το χρονοδιάγραμμα διαλόγου και συνεργασίας που ξεκίνησε μεταξύ των δύο χωρών το 1999» .

Καταδικάζει το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις που έγιναν στις 19 και 20 Μαϊου στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα έλαβαν μέρος «αρμόδιοι της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων καθώς και αρμόδιοι των τοπικών αυτοδιοικήσεων», συμπεριφορά που εκτιμά ότι «δεν συμβιβάζεται με την λογική» και «μπορεί να κλονίσει το κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης που καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού».

Τέλος υπενθυμίζει «τη βαναυσότητα και την καταπίεση που άσκησε η Ελλάδα στην Ανατολία κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας».

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος που εκπροσωπεί 334 πρωτοβάθμια σωματεία διάσπαρτα σε όλον τον ελλαδικό χώρο και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει την ευθύνη διοργάνωσης των κεντρικών πανελλαδικών εκδηλώσεων της επετείου μνήμης της 19ης Μαϊου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προωθεί αγωνιστικά το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και απαντά ότι καμιά σκοπιμότητα δεν μπορεί να διαγράψει ιστορικά γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί μέσα από τα αρχεία των διπλωματικών υπηρεσιών και κανείς δεν θα μας εμποδίσει να δημοσιοποιούμε αυτή την αλήθεια, να τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας και διεκδικούμε την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
)