Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκαν και για φέτος, την Κυριακή 20 Μαΐου, οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Αθήνα. Από την Κυριακή 13 Μαΐου και για μια ολόκληρη εβδομάδα στην καρδιά της πρωτεύουσας λειτουργούσαν ενημερωτικά περίπτερα, όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα προβαλλόταν η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη. Τη νύχτα 18 προς 19 Μαΐου, στο περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκε Ολονυχτία, ιδιαίτερου συμβολισμού, που είναι το «μόνασμα» του νεκρού, και στη συγκεκριμένη περίπτωση των 353.000 αδικοχαμένων νεκρών Ελλήνων του Πόντου

 

Το απόγευμα της 19ης Μαΐου ήταν η κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης, με το πρόγραμμα να ξεκινά με την Ποδηλατοπορεία Μνήμης της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, στην οποία συμμετείχαν και οι «Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές». Παράλληλα, στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε μια σύντομη συναυλία πένθιμου χαρακτήρα, από τη χορωδία της Ένωσης Ποντίων Δροσιάς υπό την καθοδήγηση του Ηλία Υφαντίδη.

 

Ακολούθως, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, οι παραβρισκόμενοι είχαν τη χαρά να ζήσουν, μέσα στη μαύρη ημέρα πένθους, τη φωτεινή στιγμή της επίσημης αλλαγής της Προεδρικής Φρουράς με συμμετοχή σ’ αυτήν δύο ευζώνων ενδεδυμένων την ποντιακή φορεσιά. Πρόκειται για έναν θεσμό πλέον, που καθιερώθηκε από πέρσι από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για να τιμούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες μάρτυρες του Πόντου και της Ανατολής, αλλά και η διαχρονική προσφορά των Ποντίων στους αγώνες του έθνους. Ενδεικτικά, η συντονίστρια του προγράμματος, Γ.Γ. του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Χριστίνα Χαφουσίδου αναφέρθηκε στην ηρωική πράξη του Πόντιου εύζωνα Κωνσταντίνου Κουκίδη, που τυλίχθηκε την Ελληνική Σημαία που κυμάτιζε στο Βράχο της Ακρόπολης, της οποίας ήταν τιμητικός φρουρός, και έπεσε στο κενό για να μην ακουμπήσουν τη Γαλανόλευκη χέρια Γερμανών κατακτητών που ήλθαν να την κατεβάσουν και να ανεβάσουν τη δική τους, την 27η Απριλίου του 1941!

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού Χάρης Πασβαντίδης και ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γεώργιος Βαρυθυμιάδης. Ακολούθησε η ομιλία από τον καθηγητή και στρατηγικό σύμβουλο Νικόλαο Λυγερό, που έκανε τον κόσμο αρκετές φορές να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα αποδοχής. Ο κ. Λυγερός τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι κινήσεις στο θέμα της αναγνώρισης να αποκτήσουν μια στρατηγική. «Επιπλέον, πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι, ότι εδώ δεν είμαστε μόνο εμείς. Είμαστε οι άλλοι που δεν κατάφεραν να γενοκτονήσουν. Κατά συνέπεια, όταν είμαστε εδώ, δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε με τους νεκρούς μας. Κι αν μερικοί κάπου-κάπου απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις, όσον αφορά την επέτειο, πρέπει να ξέρουν, ότι ακόμα κι αν δεν έρθει κανένας ζωντανός, οι νεκροί θα είναι εδώ. …Θέλω επίσης να νοιώσετε όλοι ότι είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε εδώ, γιατί είναι μια στρατηγική κίνηση. Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα από τους τσολιάδες μας, δίπλα από τον Λεωνίδα, τον Άγνωστο Στρατιώτη, γιατί αυτό είναι ένα σύμβολο, αυτό αναγκαστικά θα παίξει, και δεν είμαστε απλώς ένα πάρτι. … η καλύτερη κίνηση δεν είναι η καλή, είναι αυτή που ενοχλεί τον εχθρό. …Το γεγονός ότι είσαστε εδώ, είναι σημαντικό, είναι σημαντική ήδη η παρουσία σας. … Αλλά άμα είσαστε τόσο πεσμένοι και πνιγμένοι μέσα σε μια καθημερινότητα, πώς μπορούμε να τους δείξουμε (στους νεκρούς μας) ότι πραγματικά αξίζουμε τις θυσίες που έχουν υποστεί, αξίζουμε μια γενοκτονία… Εάν δεν κατηγορήσουμε ξεκάθαρα τον Κεμάλ, λέγοντας ότι είναι ακριβώς το ίδιο με τον Χίτλερ, και ότι ο Χίτλερ ήταν απλώς αυτός που ακολούθησε τη στρατηγική του Κεμάλ, τότε δεν λέμε τίποτε. Δεν μπορούμε την ώρα που εδώ κάνουμε καταθέσεις στεφάνων να ανεχόμαστε οτιδήποτε προσβάλλει αυτόν το συμβολισμό, ακόμα κι αν είναι το πρέπων όσον αφορά το πολιτικό, ακόμα κι αν είναι το πρέπων όσον αφορά το πρωτόκολλο. Αδιαφορούμε για το πρωτόκολλο. Σημασία έχουν τα θύματα, η γενοκτονία. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο που μπορεί να καταπατήσει τη γενοκτονία και το θέμα του αγώνα μας. Διότι οι Έλληνες δεν είναι τα παιδιά του Κρέοντα, είναι τα παιδιά της Αντιγόνης. Ακόμα κι αν κάποιος μας απαγορέψει να είμαστε εδώ, θα είμαστε πάλι εδώ,» - είπε μεταξύ άλλων ο εκλεκτός ομιλητής κ. Λυγερός.

 

Μια ιδιαίτερη παρουσία στην εκδήλωση ήταν του Πρόξενου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάρη Χρυσοστόμου, και η προσφώνησή του προκάλεσε θερμά χειροκροτήματα, για όλα αυτά που συμβολίζει για ολόκληρο τον Ελληνισμό η Κύπρος μας, αλλά και διότι είναι μία από τις δύο χώρες που αναγνώρισαν -σε επίπεδο κράτους- τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (εκτός από τη Σουηδία). Ο κ. Χρυσοστόμου μαζί με τον Πρόεδρο του Σ.Πο.Σ. κ. Βαρυθυμιάδη, τον καθηγητή κ. Λυγερό και τον Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς Αντισυνταγματάρχη κ. Μηλιόπουλο, πλαισιωμένοι από παιδιά και νεολαίους με παραδοσιακές φορεσιές, κατέθεσαν τα έξι στεφάνια μνήμης που σχημάτιζαν τον τραγικό αριθμό «353.000». Παράλληλα, 353 μαύρα μπαλόνια υψώθηκαν στον αττικό ουρανό, μαζί με τα συμβολικά μηνύματα που ανέγραψαν πάνω τους οι νέοι, που «Δεν ξεχνούν» τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό που βίωσαν οι πρόγονοί τους…

 

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εκτελέστηκε, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, ο εθνικός ύμνος. Ακολούθησε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση του ψηφίσματος με τις θέσεις της Ομοσπονδίας, ενώ από την προηγούμενη Ψηφίσματα κατατέθηκαν και στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων.

 

Παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερθέντων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λεωνίδας Αθανασιάδης, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, ο Γραμματέας της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ. Χρήστος Γιάνναρης, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Nταβίντ Πετροσιάν, η Περιφερειακή Σύμβουλος Γεωργία Ερμίδου, ο Αντιπρόεδρος Α' και το Μέλος Δ.Σ. της ΠΟΕ Κώστας Αλεξανδρίδης και Θεόφιλος Κωτσίδης, σύσσωμο το Δ.Σ. του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, κ.ά.

 

Την Κυριακή 20 Μαΐου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. πραγματοποίησε την τελετή που ορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα, όσον αφορά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μέσα από την εξαιρετική ομιλία του συγγραφέα και εκδότη της εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη» Σάββα Καλεντερίδη, το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων της Γενοκτονίας, «η οποία σχεδιάστηκε ήδη από το 1911» όπως υπογράμμισε, αλλά και τα πολιτικά λάθη που διαπράχθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, τότε, όπως δυστυχώς και τώρα. Ο ομιλητής τόνισε πως ο νόμος περί ορισμού της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απαξιώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να προσβάλλεται η μνήμη των προγόνων και να υπονομεύεται ο αγώνας των ποντιακών φορέων. Επισήμανε επίσης την αξία της συνεργασίας με τους λοιπούς γενοκτονημένους και ξεριζωμένους λαούς της Ανατολίας, ώστε μέσα από συντονισμένες κινήσεις να αρχίσει να σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τουρκία, η οποία έτσι από χώρα επιτιθέμενη θα γίνεται χώρα απολογούμενη. Τη συναισθηματικά φορτισμένη αλλά και με σαφείς πολιτικές αιχμές ομιλία παρακολούθησαν: εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αποστολίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πολύδωρας, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες κ. Καμμένος, εκ μέρους του Προέδρου της ΝΔ ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τραγάκης, εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ η Γραμματέας του τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Δημητρακοπούλου-Σιούνα, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλής, ο Βουλευτής Χρυσής Αυγής κ. Βουλδής, ο Βουλευτής ΚΚΕ κ. Κατσώτης, η Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς κα Γιαννακάκη, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων η Αντιδήμαρχος κα Κοντοσταθάκου, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Γεώργιος Σοφιανίδης, εκ μέρους της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Παρχαρίδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, οι οποίοι στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

 

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνονταν παρά την άρνηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει την πλατεία Αγίας Σοφίας, κέντρισαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου και των ΜΜΕ, και οι Πόντιοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας και παγκοσμίως δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους αλλά και ενάντια στη Γενοκτονία της Μνήμης που επιχειρείται ακόμα και σήμερα.