Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο Αντιπροσώπων

Θεσσαλονίκη, 20-9-2011

 

Προς: Όλα τα σωματεία μέλη της

Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,

 

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης και επικοινωνίας του Διοικητικού Συμβουλίου με τα σωματεία μέλη μας, σας αποστέλλουμε την παρούσα με περιεχόμενο που αφορά τις μέχρι τώρα σημαντικές δράσεις μας αλλά και όσες προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον.

 

ΕΤΗΣΙΟ TAKTIKO ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με απόφαση του την 17η Σεπτεμβρίου 2011 προσδιόρισε τις ημερομηνίες διεξαγωγής τακτικού Συνεδρίου Αντιπροσώπων (Γενική Συνέλευση) το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα, την 19η Νοεμβρίου 2011, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.30 στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς, (Καπετανίδου 81 και Σωκράτους, Δραπετσώνα)  με θέματα:

1) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα του Συνεδρίου

2) Έκθεση πεπραγμένων από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

3) Έκθεση εξελεγκτικής Επιτροπής

4) Συζήτηση επί της λογοδοσίας και Τοποθετήσεις - Προτάσεις συνέδρων.

 

Σε περίπτωση μη απαρτίας το Συνέδριο των Αντιπροσώπων θα επαναληφθεί το επόμενο Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, με τα ίδια θέματα.

 

Διευκρινίζεται ότι στο Συνέδριο  αυτό που δεν έχει ως θέμα αρχαιρεσίες, τα σωματεία - μέλη σύμφωνα με το άρθρο 31 Β του καταστατικού, συμμετέχουν μόνο δια των προέδρων τους ή των αναπληρωτών τους ή δια αντιπροσώπου που θα ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου θα έχουν όσα μέλη τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι την έναρξη του Συνεδρίου.

 

Παρακαλούνται οι Σύνεδροι που θα τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις του σωματείου τους την ημέρα του συνεδρίου να προσέλθουν στο χώρο του συνεδρίου τουλάχιστον μια ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών.

 

Παρακαλούνται οι Πρόεδροι των σωματείων - μελών που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο να προσκομίσουν απόφαση συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου τους σε σώμα και σε περίπτωση συμμετοχής άλλου μέλους αντί του προέδρου, απόφαση του Δ.Σ. με την οποία να ορίζεται αντιπρόσωπος  για το Συγκεκριμένο Συνέδριο.

 

7ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

 

Το 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα λάβει χώρα το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011, με ώρα έναρξης 19.00 στο Κλειστό Πανεπιστημιακό γήπεδο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή. Ομόφωνα το Φεστιβάλ αυτό έχει αφιερωθεί στη μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ Χρυσάνθου, ο οποίος ήλκε την καταγωγή του από την Γρατινή Κομοτηνής. Στο Φεστιβάλ επίσης θα τιμηθεί ο διακεκριμένος ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, ο οποίος ζωγραφίζει με το στόμα. Λεπτομέρειες που αφορούν στη μετακίνηση, διαμονή και σίτιση των χορευτών θα υπάρξουν με ευθύνη των Σ.Πο.Σ. ανά περιοχή.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Π.Ο.Ε.

 

Σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, είναι φυσικό να υπάρχουν συνέπειες και στον χώρο του Πολιτισμού. Αυτή την στιγμή τα οικονομικά της Ομοσπονδίας έχουν αρνητικό πρόσημο, καθώς από το 2009 και εντεύθεν έχουν διακοπεί οι πάσης φύσης επιχορηγήσεις από κρατικούς φορείς, ενώ έχουν ελαχιστοποιηθεί οι δυνατότητες άντλησης πόρων από την αυτοδιοίκηση. Για τους λόγους αυτούς και αναγνωρίζοντας την δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους μας η Ομοσπονδία μας εξέδωσε αριθμό κουπονιών υποστήριξης του έργου της  με σκοπό την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας,  με την τιμή του 1ευρώ. Tα κουπόνια αυτά θα κυκλοφορήσουν πανελλαδικά  με την ευθύνη των Σ.Πο.Σ.

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

 

Ύστερα από ένα μαραθώνιο τίμιο νομικό και πολιτικό αγώνα 7 ετών η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έπραξε ότι ήταν θεμιτά δυνατόν για την αλλαγή του Νομικού και Διοικητικού καθεστώτος του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά. Η ευθύνη πλέον ανήκει στο Πολιτικό Προσωπικό της χώρας, κυρίως δε στην Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην λύση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος. Μέχρις στιγμής δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε οτιδήποτε αφορά νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα αυτό. Ελπίζουμε αυτό να γίνει άμεσα.

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

 

Η Π.Ο.Ε. έγκαιρα ενημερώθηκε για την πρόθεση του τότε Υπουργού  Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη την Άνοιξη του 2011 να καταθέσει νομοσχέδιο καταπολέμησης ρατσισμού και ξενοφοβίας, με το οποίο, αποκλειόνταν ο κολασμός  και η τιμωρία όσων αμφισβητούσαν την γενοκτονία των Ποντίων. Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή μας κάνει αισιόδοξους ότι τελικώς είτε θα αποσυρθεί αυτούσιο είτε θα γίνουν δεκτές οι ενστάσεις της Ομοσπονδίας  μας, που ζητά δικαίως να τιμωρούνται όσοι αμφισβητούν την γενοκτονία των Ποντίων παράλληλα με αυτή της γενοκτονίας των Εβραίων.

 

ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

Η ομοσπονδία μας ενημερώθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και μέλη της συντακτικής ομάδας που συνέγραψε το νέο βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν παρελάμβανε  το εγχειρίδιο αυτό για να το διαθέσει στους μαθητές με συνέπεια στα σχολεία να διανέμεται το παλαιό βιβλίο Ιστορίας το οποίο φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει το κατοπινό περίφημο πόνημα της κυρίας Ρεπούση. Η Π.Ο.Ε. ζήτησε από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παραλάβει το νέο εγχειρίδιο διότι σε αυτό αναφέρεται ρητά και με λεπτομέρειες η τραγωδία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.  Για το θέμα αυτό η Ομοσπονδία μας τελεί σε αναμονή απάντησης  του Υπουργείου Παιδείας.

 

7Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στον Κάλαμο Αττικής οι εργασίες  της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.  Συγχαίρουμε το Δ.Σ. του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδος και Νήσων καθώς και την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας όπως και όλους του εθελοντές νέους  που εργάστηκαν με ζήλο για να πετύχει αυτή η διοργάνωση.

 

Με εκτίμηση

 

            Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γενικός  Γραμματέας

     Γεώργιος Παρχαρίδης                                                Γεωργιάδης Γιώργος

Καθηγητής Καρδιολογίας                                              Δημοσιογράφος