ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

EΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ – ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

«Η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αρχίσει να αναγνωρίζει την ιστορία σαν τμήμα της επιλογής για την ένταξη των χωρών μελών. Είναι όχι μόνο πολιτικό αλλά πάντως ανθρώπινο ζήτημα μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία ενοποίησης ο καθένας να σκύβει και να σέβεται το παρελθόν της κάθε χώρας που επιθυμεί και που είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» .

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ

«Η Τουρκική κοινωνία οφείλει να συμφιλιωθεί με την ιστορική πραγματικότητα την οποία οι ιθύνοντες επιμένουν πεισματικά να αποκρύπτουν, να παραχαράσσουν και να αλλοιώνουν. Εμμονή που βρίσκεται σε καταφανή αντίθεση με τον ευρωπαϊκό δρόμο που επέλεξαν να ακολουθήσουν. Πρόκειται για ασυμβίβαστο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που να παρασιωπούνται».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ- ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ

«Είναι μάχη που αρχίζει, δεν τελειώνει. Πετύχαμε μ’ αυτήν την προσθήκη στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου να αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Πόντου. Υπάρχουν σειρήνες στην Ευρωβουλή που θέλουν να σταματήσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη ενώ εμείς σαν Έλληνες έχουμε κατά πλειοψηφία ταχθεί υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας , όχι γιατί την αγαπάμε αλλά γιατί μας συμφέρει. Είναι αυτή η ευρωπαϊκή πίεση στη διαδικασία ένταξης που μπορεί επιτελούς να μας εξασφαλίσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Γι’ αυτό πρέπει όλοι με τους Πόντιους στην πρώτη γραμμή να πούμε σε όλη την Ευρώπη: «Ναι η Τουρκία στην Ευρώπη, χωρίς όμως εκπτώσεις. Με αναγνώριση της Γενοκτονίας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ

«Ξεκινώ με μια υπόκλιση στα θύματα της Γενοκτονίας. Ζουν ανάμεσά μας , στο νου και στις καρδιές μας. Αποτελούν οδηγούς στους αγώνες μας. Αυτός ο αγώνας που όλοι οι συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκινήσαμε είχε σαν αφετηρία το σεβασμό στα θύματα και στην ιστορία αλλά και τον σεβασμό ταυτόχρονα στην αρχή, ποτέ πια τέτοια γεγονότα. Αυτό που πετύχαμε ήταν ένα μεγάλο βήμα για την υπόθεση του ποντιακού ελληνισμού γιατί συνδέοντας το με την παράλληλη ιστορία των Αρμενίων και των Ασσυρίων το διεθνοποιήσαμε ακόμη περισσότερο και τοποθετώντας το όλοι μαζί σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε ανοίξαμε μια μεγάλη πόρτα».