ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE

*******************************************

Καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε με χαρά στην πόλη μας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίους Έλμαρ Μπροκ, Αντώνη Τρακατέλλη, Γεώργιο Δημητρακόπουλο, Σταύρο Λαμπρινίδη και τους τιμούμε σήμερα μαζί με τους Κάμιελ Έρλινγκς και Θανάση Παφίλη σε αναγνώριση της συμβολής τους στην προώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του παμποντιακού αιτήματος για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου .

Κύριοι Ευρωβουλευτές, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διαπράχθηκε κατά τα έτη 1916-1923 από τους Νεότουρκους και το κεμαλικό καθεστώς, είναι έγκλημα που στρέφεται συνολικά κατά της ανθρωπότητας, όπως και κάθε πράξη γενοκτονίας.

Η εξόντωση των 353.000 Ελλήνων του Πόντου ως έμπνευση και συνειδητή πράξη πολιτικής βούλησης, που συντελέστηκε συστηματικά με σφαγές, απαγχονισμούς, εξορίες, πορείες θανάτου, τάγματα εργασίας, αρπαγές ανηλίκων κλπ. με βάση τα εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά των θυμάτων, εμπίπτει απόλυτα στις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της 9ης Δεκεμβρίου 1948 για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας και έπρεπε να αναγνωρισθεί και αποδοκιμασθεί διεθνώς.

Με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που εσείς αναλάβατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και με την ψήφο σας τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που οδήγησαν σε απόφαση και σαφή υπόδειξη και σύσταση προς την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες σε βάρος των Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων, ικανοποιήσατε το διεθνές περί δικαίου αίσθημα, άρατε μια ιστορική και ηθική εκκρεμότητα και ενεργοποιήσατε και προβάλατε τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης ως σταθερού ιστορικού θεματοφύλακα των πανανθρώπινων αξιών.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι η δίκαιη ηθική ικανοποίηση που αισθάνεστε από την επιτέλεση του καθήκοντος σας δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε άλλη τιμή. Εντούτοις όμως η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θεώρησε υποχρέωσή της με τη σημερινή εκδήλωση να προβάλλει την πολιτική αυτή ενέργειά σας ως πράξη δικαίου και να εξάρει την ηθική και ιστορική διάσταση της. Θεωρούμε δε ότι αυτό αποτελεί ταυτόχρονα δικαίωση και χρέος τιμής προς τα θύματα της γενοκτονίας.