Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για την Ανταλλάξιμη Περιουσία

Θεσσαλονίκη, 7-6-2011

 

Προς: Υπουργό Οικονομικών

κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

  

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο μεγαλύτερος εθνικοτοπικός φορέας στη χώρα μας με 398 σωματεία μέλη, ενώνει τη φωνή της με αυτές των άλλων αδελφών ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους Μικρασιάτες και Κωνσταντινουπολίτες συμπατριώτες μας, εν όψει της ψήφισης στην Βουλή του λεγόμενου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομική σταθερότητα».

 

Καταθέτουμε την αγωνία μας κύριε Παπακωνσταντίνου, για την τύχη της εναπομείνασας ανταλλαξίμου περιουσίας, των προγόνων μας της πρώτης γενιάς.

 

Όπως σας είναι γνωστό κύριε Υπουργέ, στις πρόνοιες της διεθνούς συνθήκης ανταλλαγής των πληθυσμών το 1923 ή όπως αλλιώς ονομάζεται «Συνθήκη της Λωζάνης» προβλεπόταν η αποζημίωση των 1.500.000 προσφύγων ελληνικής καταγωγής που εκπατρίστηκαν από την Μικρά Ασία και τον Πόντο με ποσά και γαίες βέβαια υποπολλαπλάσια όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

 

Παρ’ όλα αυτά τα ποσά της ανταλλαξίμου περιουσίας θα ήταν αρκετά κατά τα πρώτα χρόνια της παρουσίας των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο για να διαμορφωθούν  αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και συνέχειας τους.

 

Δυστυχώς όμως ο πλούτος της ανταλλαξίμου περιουσίας κατά τις επτά προηγούμενες δεκαετίες μόνο κατά ένα ελάχιστο ποσοστό διοχετεύτηκε στις προσφυγικές οργανώσεις για την θεραπεία των προβλημάτων της οικιστικής αποκατάστασης, οικονομικής επιβίωσης και πολιτιστικής συνέχειας των προγόνων μας.

 

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών όπως η Κτηματική Εταιρεία  του Δημοσίου, είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζει επακριβώς τα στοιχεία που συναποτελούν τα «απομεινάρια» της ανταλλαξίμου περιουσίας των προσφύγων. Επειδή το θέμα αυτό έχει πολυσύνθετες διαστάσεις και αγγίζει την συνείδηση, την ψυχή κάθε Έλληνα προσφυγικής καταγωγής,  σας καλούμε να προσθέσετε ειδική τροπολογία που να εξαιρεί στο υπό διαμόρφωση μεσοπρόθεσμο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης - εκποίησης  της δημόσιας γης όλο εκείνο το μέρος που με σαφήνεια έχει περιγραφεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ως ανταλλάξιμη περιουσία με σκοπό να αποδοθεί στις προσφυγικές οργανώσεις.

 

Αυτό κατά την γνώμη μας κύριε Υπουργέ, θα αποτελούσε μια υπεύθυνη στάση δικαίου συνολικά της πολιτείας απέναντι στο μεγάλο χρέος της στους χιλιάδες νεκρούς της Γενοκτονίας αλλά και στη μεγάλη προσφορά της πρώτης γενιάς προσφύγων στην στερέωση της δημοκρατίας, την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της χώρας στα νέα σύνορα που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς πολέμους το 1912-1913.

 

 

Με εκτίμηση

 

             Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας

      Γεώργιος Παρχαρίδης                                    Γεωργιάδης Γιώργος

Καθηγητής Καρδιολογίας                                      Δημοσιογράφος