Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Φίλες και φίλοι,

 

Με συγκίνηση χαιρετίζω σήμερα τις εκδηλώσεις σας για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η 19η Μαΐου αποτελεί πάνω απ’ όλα μια μέρα μνήμης για τις τραγικές στιγμές και τα δεινά που έζησαν οι συμπατριώτες μας και που οδήγησαν δυστυχώς στον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και την εγκατάλειψη των αλησμόνητων προαιώνιων πατρίδων του Ελληνισμού.

 

Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί πράγματι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας.

 

Αποτελεί όμως και τρανό παράδειγμα της δύναμης, της θέλησης και της αποφασιστικότητας ενός λαού που παρά τα δεινά, τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, κατάφερε και πάλι να ορθοποδήσει και να διαπρέψει.

 

Διότι, μετά τις διώξεις και τον ξεριζωμό και με την έλευσή τους στην πατρίδα, οι Έλληνες του Πόντου, διακρίθηκαν όχι μόνον για το κουράγιο τους αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από το εμπόριο και την αγροτική παραγωγή μέχρι τα γράμματα και τον πολιτισμό, η προσφορά τους υπήρξε και συνεχίζει να είναι καίρια και καθοριστική.

 

Σήμερα, που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά, ο Ποντιακός Ελληνισμός μας υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο, τις αξίες και τα χαρακτηριστικά του λαού μας, που αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα απέναντι σε κάθε εμπόδιο και δυσκολία. Το θάρρος, την εργατικότητα, τη δύναμη και την επιμονή, που μας οδηγούν στο να χτίσουμε μαζί, βήμα-βήμα, μια καλύτερη Ελλάδα.