Μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Έλληνες του Πόντου, Τραντέλληνες.

 

Οι Απανταχού Έλληνες ανανεώνουμε, σήμερα, τη Μνήμη και τη δέσμευση μας. Τη Μνήμη του στυγερού εγκλήματος, που συντελέστηκε στον Πόντο, σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων του. Αλλά και τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, από όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι το χρέος μας στους αδικοχαμένους. Αλλά και εξέλιξη, που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μόνο ένα τραγικό γεγονός στην Ιστορία του Έθνους. Είναι ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, στίγμα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Είναι οι διαβόητες πορείες θανάτου, τα Τάγματα Εργασίας, η ανελέητη επιχείρηση εξόντωσης των Χριστιανικών πληθυσμών. Είναι οι εκατόμβες των νεκρών ιερέων, οι κατεστραμμένες εκκλησίες, τα λεηλατημένα ιστορικά μοναστήρια, τα χαμένα μνημεία του Πολιτισμού. Είναι οι κακουχίες, οι περιπλανήσεις, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά που ακολούθησε.

 

Όμως! Οι Έλληνες του Πόντου δεν χάθηκαν και δεν θα χαθούν. Είναι δίπλα μας στην Ελλάδα και τη Διασπορά. Σημαιοφόροι της Μνήμης και της Λεβεντιάς. Είμαστε και εμείς δίπλα σας. Ταγμένοι στον αγώνα, που εσείς ξεκινήσατε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Αγώνα που συνεχίζουμε αταλάντευτα.

 

Υποστήριξα -όπως ξέρετε- την ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και εισηγήθηκα από το 1994, με πρόταση νόμου στη Βουλή, την καθιέρωση Ημέρας της Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Συνεχίζουμε, σήμερα, στον ίδιο δρόμο, με στόχο τη δικαίωση, που μπορεί να έλθει με την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

 

Σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία συμπαρατάσσεται στον αγώνα σας. Είναι, άλλωστε, και δικός μας αγώνας.

 

Είναι αγώνας ολόκληρου του Ελληνισμού!