Δελτίο τύπου μετά από τη συνέντευξη τύπου της Τρίτης, 17 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη, 17-5-2011

 

Κορυφώνονται την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011 με τις κεντρικές πανελλαδικές εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος οι τελετές μνήμης και διεκδίκησης της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Στην Θεσσαλονίκη στις 19.30 ομιλητές θα είναι οι Μιχάλης Χαραλαμπίδης πολιτικός επιστήμονας – κοινωνιολόγος, πρωτεργάτης για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης και ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Λεωνίδας Ραπτάκης ο οποίος με την ιδιότητα του Γερουσιαστή το 2008 υποστήριξε και πέτυχε την ψήφιση νόμου στην πολιτεία του Rhode Island που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος την Πέμπτη 19-5-2011 και ώρα 18.30 με ομιλητή τον Βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου Νίκο Παπαδόπουλο.

 

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέλοντας να συμβολίσει τον ιστορικά προγενέστερο Κεμαλισμό με τον πολιτικό του επίγονο τον Ναζισμό, διοργανώνει ποδηλατοδρομίες μνήμης στην Θεσσαλονίκη με αφετηρία τον χώρο θυσίας των Ελλήνων πατριωτών που σφαγιάστηκαν από τους Χιτλερικούς στον Χορτιάτη  Θεσσαλονίκης με ενδιάμεση στάση το Κολλέγιο Ανατόλια στο Πανόραμα το οποίο υπήρξε χώρος θυσίας Ελλήνων Ποντίων μαθητών και σπουδαστών κατά την περίοδο της λειτουργίας του στην Μερζιφούντα του Πόντου το 1921 και τελικό προορισμό το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

 

Στην Αθήνα την Τετάρτη 18 Μαΐου η Π.Ο.Ε. διοργανώνει αντίστοιχη ποδηλατοδρομία με αφετηρία τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ενδιάμεση στάση στο ποντιακό Ηρώο στην Καλλιθέα  και τελικό προορισμό τον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Με ενέργειες του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. και με σύμφωνη γνώμη της  Προεδρίας της Δημοκρατίας την ώρα της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς  θα εκτελέσουν την υπηρεσία τους  ενδεδυμένοι με την φορεσιά των Ανταρτών του Ποντιακού Έπους.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. διοργανώνει ολονυχτίες, με πένθιμα άσματα, απαγγελίες ποιημάτων και διανομή ιστορικού υλικού την Τετάρτη 18 Μαΐου από 23.00 στην Θεσσαλονίκη στην Καμάρα και στην Πλατεία Συντάγματος τις αντίστοιχες ώρες.

 

Η Π.Ο.Ε. με επιστολή της στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ζητά όπως οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες προστατέψουν την επέτειο Εθνικής Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού από ενδεχόμενη προβοκάτσια εξαιτίας προκλητικής πρόθεσης της Λέσχης του Κλασσικού αυτοκινήτου Κωνσταντινούπολης να πραγματοποιήσει αυτοκινητοδρομία από το Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης την 19-5-2011 προς «τιμήν και δόξα» του Μουσταφά Κεμάλ και εις ανάμνηση της γενοκτονικής του δράσης στον Εύξεινο Πόντο.