Θέση ΠΟΕ για το μέλλον ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.

Αρ.Πρ.:3973

Προς: Τον Πρόεδρο και Μέλη Δ.Σ ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε

Κοινοποίηση
:
  • Ομοσπονδίες
  • Ποντιακά σωματεία- μέλη μας
  • Ποντιακό Τύπο


Κυρίες και Κύριοι,

Έχοντας κατά νου τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα, κατά την συνεδρίαση της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. στην Αθήνα την 9η και 10η Απριλίου 2011, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, κατά την συνεδρίαση της 16ης Απριλίου 2011, προχώρησε στην αποτίμηση και αξιολόγηση των συμβάντων και καταθέτει προς πάντας την άποψή του, με γνώμονα την τήρηση των καταστατικών όρων της Π.Ο.Ε. , την πρόοδο και ευόδωση όλων των στόχων του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα και σε όλη την ομογένεια.

Υπήρξε διακαής πόθος διαχρονικά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ποντιακών σωματείων της Ελλάδος, η Ένωση του ποντιακού χώρου ο οποίος μέχρι το 2003 σεμνύνονταν για την ύπαρξη 4 Ομοσπονδιών. Η σχεδόν καθολική απαίτηση της βάσης, των αγνών άδολων πατριωτών δηλαδή, εκφράστηκε καταλυτικά και πέραν κάθε αμφιβολίας την 30η Ιουνίου 2003, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., τόπος σύγκλησης του ιστορικού και μοναδικού πανελλαδικού Οργανωτικού Συνεδρίου. Οι 334 σύλλογοι που έλαβαν μέρος απαίτησαν την αυτοδιάλυση των υπαρχουσών Ομοσπονδιών, και αποφάσισαν την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία μέχρι σήμερα απαριθμεί 397 μέλη. Την απαίτηση – «διαταγή» της συντριπτικής πλειοψηφίας, σχεδόν καθολικής βάσης των ποντιακών σωματείων, δεν θέλησε για δικούς της λόγους, τους οποίους ειλικρινώς θα θέλαμε να γνωρίζουμε μια εκ των τεσσάρων ομοσπονδιών. Σε μια δημοκρατική κοινωνία και σε ένα ελεύθερο πολίτευμα η απόφαση αυτής της Ομοσπονδίας να παραμένει ως έχει, κείμενη ανάντι του ρου είναι σεβαστή . Σε κάθε περίπτωση όμως η ηθική ευθύνη για την ποσοστοποίηση του 100 τις εκατό δεν βαρύνει το 95 τις εκατό, αλλά ενδεχομένως βάσει των μαθηματικών και της φυσικής επιστήμης αφορά τις διαθέσεις και αντιλήψεις του υπόλοιπου.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Ποντιακός Ελληνισμός προχώρησε ενωτικά στην διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου στην Αθήνα, με σκοπό την για πρώτη φορά υλοποίηση σχεδίου που αφορούσε την δημιουργία Παγκοσμίου Οργάνου με μέλη δευτεροβάθμια όργανα.

Κατά την αρχή των κοινών προσπαθειών σε πνεύμα αλληλεγγύης και μετριοπάθειας η Π.Ο.Ε. και άλλες Ομοσπονδίες δέχθηκαν η νομική μορφή της νέας οργάνωσης να εδράζεται σε κείμενο προηγούμενης οργάνωσης, η οποία κατ’ ουσία δεν λειτούργησε ποτέ και να συμμετέχει μάλιστα στο νέο αυτό σχήμα και η μοναδική ομοσπονδία που έμεινε εκτός οργανωτικού συνεδρίου και τα τελευταία χρόνια κανοναρχούσε μόνη της την οργάνωση αυτή την οποία ο μέχρι τότε γενικός της γραμματέας αποκάλεσε δημόσια «Οργάνωση - Φάντασμα». Ενώ λοιπόν υπήρξε καθολική συμφωνία εν όψει του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για την μετεξέλιξη του παλαιού οργάνου με την συμμετοχή όλων σε κάτι νεότερο η Ομοσπονδία που δεν θέλησε να συμμετάσχει στο Οργανωτικό Συνέδριο προχώρησε σε νομικά μέτρα ακύρωσης ουσιαστικά του Παγκοσμίου συνεδρίου αφού τελικώς το 6ο Παγκόσμιο δεν εξέλεξε Δ.Σ από την βάση και προχώρησε με προσωρινή διοίκηση.

Ακολούθησε ενδιάμεσο έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο το 2008 όπου εξελέγη Πρόεδρος ο κ.Τομπουλίδης. Στο ίδιο συνέδριο κατέθεσε αίτηση εγγραφής στην Διεθνή Συνομοσπονδία όπως ονομάστηκε αργότερα και η Ομοσπονδία εκείνη που είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη νωρίτερα για την ακύρωση του οργάνου στο οποίο αργότερα θέλησε να συμμετάσχει . Με δημοκρατική διαδικασία τα μέλη της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε απέρριψαν την αίτηση αυτής της ομοσπονδίας και επί προσθέτως έλαβαν απόφαση να δεχθούν ενδεχόμενη αίτηση στο μέλλον της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Ακολούθως γίναμε μάρτυρες της αιφνίδιας παραίτησης του Προέδρου κ. Τομπουλίδη για προσωπικούς λόγους, με αποτέλεσμα το Προεδρείο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε να παραμένει ακέφαλο. Παρόλα αυτά με μεγάλη χαρά είδαμε τον κ.Τομπουλίδη να συμμετέχει ως μέλος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε στις κατοπινές συνεδριάσεις. Στην εκπνοή του χρόνου κατάθεσης αίτησης εγγραφής νέου μέλους, η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε έκανε αποδεκτή την αίτηση εγγραφής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας τον Ιούνιο του 2010.

Πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε εξελέγη ο κ.Ιβάν Σαββίδης ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, την τροποποίηση του καταστατικού δια εκτάκτου συνεδρίου, με σκοπό την εγγραφή της ομοσπονδίας από τον Ελλαδικό χώρο, που υπενθυμίζουμε ότι προσέφυγε νομικά για την ακύρωση του οργάνου στο οποίο εκ των υστέρων θέλησε να συμμετάσχει χάρη της οποίας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε πριν ακόμα παρουσιάσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με την νέα του ιδιότητα έθεσε ως στόχο την εγγραφή της.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε απασχόλησε το θέμα αυτό. Τελικώς ύστερα από νόμιμες αποφάσεις του, το Δ.Σ απέρριψε τις προτάσεις μελών για έκτακτο συνέδριο και τροποποίηση άρθρου του καταστατικού. Επισημαίνουμε σε αυτό το σημείο , ότι δεν συνεδρίασε ποτέ με ευθύνη του Προεδρείου η νομική επιτροπή η οποία θα συζητούσε τις όποιες προτάσεις για την βελτίωση του καταστατικού.

Από το σημείο αυτό και μετά ξεκινά χορός χονδροειδών και απαράδεκτων παραβιάσεων του καταστατικού από το Προεδρείο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. το οποίο σε συγχορδία με Ομοσπονδίες από την τ.ΕΣΣΔ έθεταν συνεχώς εκβιαστικά διλλήματα περί αποχώρησής τους σε περίπτωση, που η, βάσει του καταστατικού, πλειοψηφία των μελών, δεν υπέκυπτε στις διαθέσεις του Προεδρείου και τις δικές τους. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με υβριστικές επιστολές μελών της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε εναντίον της Π.Ο.Ε και του Προέδρου της Καθηγητή Καρδιολογίας Γεωργίου Παρχαρίδη, πόσο δε μάλλον με τον προπηλακισμό, τις ύβρεις και το φτύσιμο κυριολεκτικά κατά πρόσωπο του Προέδρου Ελληνικών Κοινοτήτων Λιθουανίας Γεωργίου Ματσουκάτωφ, ο οποίος είχε τη ατυχή έμπνευση να υποστηρίξει δημόσια την δική του θέση και όχι όλων αυτών που τον «προέτρεπαν» να πράξει το αντίθετο.

Αποτελεί επίσης παγκόσμιο παράδοξο 21 μέλη με κοινή τους επιστολή να ζητούν την πιστή τήρηση του καταστατικού και στο σημείο εκείνο που αναφέρεται στο δικαίωμα των συμβούλων από μακρινές περιοχές να λαμβάνουν μέρος με τηλεδιάσκεψη, όπως και στην απαίτηση άμεσης υλοποίησης της κεντρικής απόφασης για την οργάνωση του τακτικού συνεδρίου όπως αυτό προέκυπτε από το καταστατικό. Το παράδοξο είναι το Προεδρείο δεν έλαβε καν υπόψη του την γραπτή απαίτηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ !

Εμείς επισημάναμε εγκαίρως στο Δ.Σ της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε τους σοβαρούς κινδύνους που διέτρεχε η συνομοσπονδία να κηρυχθεί το Δ.Σ έκπτωτο καθώς είχαν εκπνεύσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έδιδε ο νόμος για την θητεία ενός προσωρινού συμβουλίου. Τα όρια αυτά εξέπνευσαν τέλη Ιανουαρίου 2011. Εις απάντηση των δίκαιων παρατηρήσεων μας, ο Πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε δήλωσε ότι αποχωρεί από την θέση του Προέδρου διότι όπως γλαφυρά και εύγλωτα μας διατύπωσε γραπτώς «τον οδηγούμε στον γκρεμό».

Η συμφώνως προς τον Πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε αντίστροφη πορεία προς τον γκρεμό είναι υποταγή της πλειοψηφίας στην μειοψηφία. Αυτό επιχειρήθηκε στην συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2011 όπου το έκπτωτο Δ.Σ κατά παράβαση του καταστατικού, προχώρησε σε συζήτηση για έκτακτο συνέδριο, ενώ αυτό είχε κριθεί νωρίτερα με νόμιμη απόφαση, εκτός ημερήσιας διάταξης και με τον αποκλεισμό των συμβούλων που δεν είχαν την δυνατότητα να παραστούν στο συμβούλιο και έχουν ζητήσει επανειλημμένως να ψηφίσουν δια της τηλεδιάσκεψης. Δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση νομικής υφής για της άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των καταστατικών όρων της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.

Επί του παρόντος θα σχολιάσουμε το ηθικό και πολιτικό ζήτημα : Από το 2006 μέχρι και σήμερα η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε ουδέν κατουσίαν έπραξε για τους στόχους της παρά μόνο αναλώθηκε επί 5 χρόνια μέσω προσπαθειών του νυν και τέως προέδρου και συνεργατών τους να ακυρωθεί στην πράξη, το αποτέλεσμα του ιστορικού οργανωτικού συνεδρίου του 2003 στην Θεσσαλονίκη.

Δηλώνουμε δε ότι μαθήματα δημοκρατίας και «Ενότητας» δεν δεχόμεθα από κανέναν, διότι ουδόλως εμείς σχολιάσαμε τα όσα πληροφορούμαστε για τα τεκταινόμενα με τις δύο αντικρουόμενες Ομοσπονδίες στην Ρωσία. Ας κοιτάξει ο καθένας τα του οίκου του πρώτα και μετά ας έρθει να διδάξει στα των άλλων ενότητα και δημοκρατία .

Προ αυτών των εξελίξεων η Π.Ο.Ε. δηλώνει ότι : Αναμένουμε εντός 20 ημέρων να ορίσει η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. χρόνο σύγκλησης τακτικού συνεδρίου με μοναδικό θέμα τις εκλογικές διαδικασίες. Σε διαφορετική περίπτωση η Π.Ο.Ε. επιφυλλάσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της αμέσως μετά την παρέλευση 20 ημερών από την αποστολή της παρούσης.

Επιλογικά μας προξενούν κατάπληξη οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου κ.Ιβάν Σαββίδη για την κατάργηση της συνθήκης της Λωζάνης, την τοποθέτηση του ζητήματος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πολύ χαμηλά στην ατζέντα του, τις προσωπικές συνομιλίες του με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά τις οποίες μας είναι άγνωστο αν χρησιμοποιεί και την ιδιότητα του Προέδρου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. όπως μας είναι και παντελώς άγνωστα τα όσα συζητά μαζί τους εν κρυπτώ και παραβύστω χωρίς καμία ενημέρωση των ποντιακών φορέων, τον καλούμε δε να μας ενημερώσει για όσα έπραξε στο Ρωσικό Κοινοβούλιο ως Βουλευτής της χώρας αυτής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους κατά το πρότυπο Αμερικανών, Αυστραλών Σουηδών συναδέλφων του πολιτικών. Για όλα αυτά τα ζητήματα που άπτονται ευαίσθητων εθνικών θεμάτων και χειρισμών θα ενημερώσουμε την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Εξωτερικών και τα κόμματα διότι θεωρούμε ότι αποτελούν ζητήματα που αφορούν την δημοκρατική έκφραση της Ελληνικής κοινωνίας.

Εν όψει της 2ης Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα δηλώνουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο θεάρεστο έργο του αλλά και στην προσπάθεια του να διατηρήσει τον Οικουμενικό θρόνο της Νέας Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως εκεί όπου τον έφεραν Πατέρες της Εκκλησίας μας , πέραν πάσης επιβουλής .


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Παρχαρίδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Ο Γενικός Γραμματέας 

Γεωργιάδης Γιώργος 
Δημοσιογράφος