Ιστορικό

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (Π.Ο.Ε)

Δευτεροβάθμια Οργάνωση

των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδος

με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

Ιδρύθηκε το έτος 2004 ύστερα από μακρά προπαρασκευαστική περίοδο και υπό την επίμονη απαίτηση της κοινής γνώμης των Ποντίων και εκπροσώπων εκατοντάδων σωματείων για ενιαία, αξιόπιστη και αποτελεσματική έκφραση και εκπροσώπηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

 

Το έτος 2002 εκπρόσωποι 35 σωματείων συνήλθαν στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν τον προβληματισμό και ανησυχία τους για την κατάσταση του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε δεύτερο βαθμό και αποφάσισαν για το θέμα αυτό την σύγκλιση ευρείας συνδιάσκεψης όλων των σωματείων της Ελλάδος. Στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 15-12-2002 στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφική Σχολής του Α.Π.Θ συμμετείχαν εκπρόσωποι 186 σωματείων. Αποφασίσθηκε ομόφωνα η δημιουργία μιας ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων της Ελλάδος, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί οργανωτικό Συνέδριο. Εκλέχθηκε 50μελής οργανωτική επιτροπή υπό τον Καθηγητή της Ιατρικής Γεώργιο Παρχαρίδη, στην οποία ανετέθη εντολή να μεριμνήσει για την πραγματοποίηση του οργανωτικού συνεδρίου. Το Οργανωτικό συνέδριο έγινε στις 27-28 Ιουνίου 2003 στην νέα αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

 

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 336 ποντιακών σωματείων και 300 παρατηρητές από όλη την Ελλάδα. Έλαβαν τον λόγο 76 σύνεδροι και εγκρίθηκε σχέδιο καταστατικού για την δημιουργία μιας ομοσπονδίας υπό την επωνυμία Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε). Ορίσθηκε 19μελης προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Καθηγητή της Ιατρικής Γεώργιο Παρχαρίδη και Γενικό Γραμματέα τον Δικηγόρο Κωνσταντίνο Γαβρίδη. Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης πρόσφερε στις εγκαταστάσεις της δωρεάν στέγη στην Προσωρινή Διοίκηση και έθεσε στην διάθεση της, την υλικοτεχνική υποδομή της.

 

Η Π.Ο.Ε έχει στην δύναμή της 431 ποντιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.

 

Υπό την ευθύνη αρχικά της προσωρινής Διοίκησης και του εκλεγμένου Δ.Σ. στη συνέχεια η Π.Ο.Ε. διοργάνωσε και πραγματοποίησε στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη τις κεντρικές, πανελλαδικές, επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

2003 Ομιλήτρια: Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Πρύτανης Πανεπιστημίου Γαλλίας

2004 Ομιλητής: Κώστας Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας

2005 Ομιλητής: Βάσος Λυσσαρίδης, Πρόεδρος Ε.Δ.Ε. Κύπρου

2006 Ομιλητής: Χρήστος Γιανναράς, Καθηγητής - Ακαδημαϊκός

2007 Ομιλητές: Σταύρος  Λαμπρινίδης και Γεώργιος Δημητρακόπουλος. Ευρωβουλευτές

2008 Ομιλητές: Τhea Hallo Συγγραφέας, Στέφανος Ταμβάκης Πρόεδρος Σ.Α.Ε

2009 Ομιλητής: ΜIchael Atkinson, Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Αυστραλίας

2010 Ομιλητές: Νίκος Παπαδόπουλος, Βουλευτής Σουηδικού Κοινοβουλίου

Ulla Hoffmann, τ. Πρόεδρος Αριστερού Κόμματος Σουηδίας

2011: Ομιλητές Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Κοινωνιολόγος, Πολιτικός Επιστήμονας

Λεωνίδας Ραπτάκης, τ. Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής

 2012:Ομιλητές:Θεσσαλονίκη, Θωμάς Κατσιαντώνης Ελληνοαμερικανός Βουλευτής

Αθήνα, Νίκος Λυγερός Στρατηγικός Σύμβουλος 
2013:Ομιλητές: Θεσσαλονίκη, Φραγκούλης Φράγκος Στρατηγός εν αποστρατεία – συγγραφέας

Αθήνα, Πίτερ Κουτουντζιάν (Peter J.Koutoujian) Αμερικανός πολιτικός, Σερίφης  της κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης,

2014:  Ομιλητές: Θεσσαλονίκη, Δρ.Νίκος Λυγερός Στρατηγικός Σύμβουλος

Αθήνα: Δρ. Χαϊκ Ντεμογιάν Γενοκτονολόγο, Διευθυντής  του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν

Τα τελευταία δύο χρόνια η Π.Ο.Ε. σε συνεργασία με τον Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση με υψηλού κύρους ομιλητές στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

 

Με επίμονο αίτημα της Π.Ο.Ε περιελήφθη στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα η παρουσίαση του πυρρίχιου χορού από ομάδα χορευτών του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων.

 

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών πέτυχε την ευνοϊκή εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σύμφωνα με την οποία τροποποιείται το πρόγραμμα σπουδών της ιστορίας για το ενιαίο λύκειο και η ενότητα με τίτλο «Παρευξείνιος Ελληνισμός», που αναφέρεται κυρίως στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, περιλαμβάνεται στο βιβλίο επιλογής για τη Β΄ τάξη Ενιαίου Λυκείου (Θέματα Ιστορίας) και θα διδάσκεται από το σχολικό έτος 2006-2007 στο πλαίσιο του μαθήματος ιστορίας θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ’ Τάξη του Ενιαίου Λυκείου. Ένα πάγιο και επίμονο αίτημα όλων των Ποντίων γίνεται επιτέλους αποδεκτό από την πολιτεία.

 

Οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία στο Παλαί ντε Σπορ Θεσσαλονίκης στις 29-10-2005 το 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με συμμετοχή 1500 χορευτών από τα ποντιακά σωματεία όλης της Ελλάδας. Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2006, πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο Δράμας «Δημήτριος Κραχτίδης» με συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων των σωματείων της Π.Ο.Ε και με ευθύνη του Σ.Πο.Σ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με την ίδια επιτυχία διοργανώθηκαν επίσης το 3ο στην Λάρισα στις 22 Σεπτεμβρίου 2007 με ευθύνη του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, το 4ο στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 2008 με ευθύνη του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων, το 5ο στην Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 με ευθύνη του Σ.Πο.Σ Θεσσαλονίκης, το 6ο στην Κοζάνη στις 9 Οκτωβρίου 2010 με ευθύνη του Σ.Πο.Σ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και το 7ο στην Κομοτηνή το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 με ευθύνη του Σ.Πο.Σ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

 

Στις 26-27-28 Αυγούστου 2005 οργανώθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ημαθίας με την ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου του Σ.Πο.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.  Η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας πραγματοποιήθηκε στις 18-19-20 Αυγούστου 2006 στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα υπό την ευθύνη του περιφερειακού συμβουλίου του Σ.Πο.Σ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Η 3η πραγματοποιήθηκε στις 24, 25, 26 Αυγούστου 2007 στην Αθήνα, 4η πραγματοποιήθηκε στις 29, 30, 31 Αυγούστου 2008 την Καβάλα, η 5η πραγματοποιήθηκε στις 10, 11, 12 Ιουλίου 2009 στην Κατερίνη, η 6η πραγματοποιήθηκε στις 3, 4, 5 Σεπτεμβρίου 2010 στην Θεσσαλονίκη και η 7η στην Αθήνα στις 2, 3, 4 Σεπτεμβρίου 2011.

 

Τους ευρωβουλευτές που συνέβαλαν για να υπάρξει σαφής αναφορά στη γενοκτονία των Ποντίων, στο ψήφισμα της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2006 για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τίμησε σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2007 στις 12 το μεσημέρι σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας» στη Θεσσαλονίκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, αντινομαρχών, αντιδημάρχων, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Για τη συμβολή τους, τιμήθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, ο συντάκτης και εισηγητής της έκθεσης για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, Κάμιελ Έρλινγκς, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντώνης Τρακατέλης, το μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Γιώργος Δημητρακόπουλος, ο Σταύρος Λαμπριανίδης εκ μέρους των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ.

 

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων ποντιακών σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και ενδιαφερομένων για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, και την παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων, αντινομαρχών και αντιδημάρχων, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007, το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού, αφιερωμένο στο Θέατρο, τη Μουσική και το Χορό. Επιστήμονες, λαογράφοι, και ερευνητές του ποντιακού πολιτισμού, παρουσίασαν εξειδικευμένες εισηγήσεις, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τον παρευρισκομένων, ενώ μετά από κάθε ενότητα εισηγητών, ακολουθούσε εκτενής συζήτηση. Όπως επίσης και το 2ο Πανελλαδικό Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού που έλαβε χώρα στην πόλη της Καστοριάς.

 

Αποστολή της Π.Ο.Ε με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γεώργιο Παρχαρίδη συμμετείχε στις 15-8-2010 στην πρώτη μετά από 88 χρόνια Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Ιστορικό Πόντο χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και στη δεύτερη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου 2011.

 

Επίσης αποστολή της Π.Ο.Ε. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γεώργιο Παρχαρίδη παρέστη στην εκδήλωση τιμής προς τους Βουλευτές του Σουηδικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Σουηδικό Κοινoβούλιο, στην Στοκχόλμη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης.

 

Πάγιοι στόχοι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

1) Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

2) Η ευρύτερη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

3) Διάσωση και ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως πλησιέστερη προς την αρχαία γλώσσα ελληνική διάλεκτο.

4) Ενεργή υποστήριξη του απόδημου ποντιακού ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

5) Η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ν.Π.Δ.Δ. Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και επιτευχθεί η ουσιαστική ανιστόριση της Ιεράς Μονής, που δυστυχώς επί 50 συνεχή χρόνια διοικείται από μια οικογένεια.

6) Υποστήριξη στα αιτήματα των προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση σε θέματα στεγαστικής αποκατάστασης  και ελληνικής ιθαγένειας.

7) Επιστροφή της τεράστιας ανταλλάξιμης περιουσίας στους φυσικούς δικαιούχους τους απογόνους των ξεριζωμένων Ποντίων της πρώτης γενιάς βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης περί ανταλλαγής των πληθυσμών.

8) Προστασία των ελληνικών μνημείων στην Μικρά Ασία και τον Πόντο.

9) Η υποστήριξη των εδρών σπουδών σε πανεπιστήμια του Εξωτερικού που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

10) Ενιαία έκφραση των ποντιακών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.

 

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος